tiistai 10. helmikuuta 2015

tietoliikenne

Siirtoviive:Kun puhutaan verkossa kuinka kauan kestää viedä palvelimelle tieto. Esim juurikin pankkimaksuissa on kahden päivän siirtoviive.


Vasteaika:Näytöissä pikselin muuttumista tummasta kirkkaaksi eli mitä lyhempi vaste aika sitä parempi kuvanlaatu.Netissä se tarkoittaa kuinka kauan palvu lataa uuden sivun esim linkkiä painamalla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vasteaika


sykroninen:Samaanaikaan tapahtuvia asioita tietoverkossa esim ei lähetetä verkkosivuntietoja yksitellen vaan kaikki yhdellä kertaa samaan aikaan. Sovellukset jotka lataat muistiin asti eikä toimi verkon välityksellä.

Asynkroninen:Toimii täysin vastakohtaisesti se lataa pikkuhiljaa asioita esimerkiksi selain pelit jotka lataavat itseään samaan aikaan kun pelaat (Runescape).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Synkroninen_verkko-opetus




Sarjaliikenne:Esim tietokoneen komunikoidessa muiden laitteiden kanssa yhdellä signaalilla kuhunkin suuntaa.

Sarjaliikennenopeudet:
Perinteisiä sarjaliikenteen nopeuksia ovat 300 bit/s, 600 bit/s, 1 200 bit/s, 2 400 bit/s, 4 800 bit/s, 9 600 bit/s, 19 200 bit/s ja 38 400 bit/s. IBM-PC-koneissa yleinen suurin sarjaliikennenopeus on ollut 115 kbit/s.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Asynkroninen_sarjaliikenne

Rinnakkaissiirto:
Rinnakkaismuotoista siirtoa käytetään hyvin lyhyillä, muutamien metrien yhteyksillä, joissa bittien saapumisaikaerot johdinten välillä eivät ole merkittäviä. Tyypillisesti rinnakkaismuotoista siirtoa käytetään mikrojen tulostinporteissa. On nopea koska siiretään monia bittejä omillaan linjoilla.

http://www.tlu.ee/~matsak/telecom/lasse/communication/rinnakkaismuotoinen_siirto.html



Simplex: Kommunikoi vai yhteen suuntaan esim tv tai radio.

Half-duplex: Kommunikoi molempiin suuntiin mutta vuorotellen Esimerkiksi radio puhelin mutta myös nettisivut myös ehkä.

Full-duplex: Toimii molempiin suuntiin samaan aikaan esimerkiksi tieto liikenne netissä usein(saat tietoa kun susta otetaan tietoa samalla)

Multiplex: Yhdistää kaksi yhteyttä yhdeksi. Esimerkiksi puhelimet toimivat sillein varmaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Duplex_(telecommunications)#Half-duplex


Piirikytkentäinen:

Piirikytkentäinen data on tiedonsiirtomuoto, jossa verkon ylitse muodostetaan kiinteä yhteys tiedonsiirtokanavan kautta. Päiden välille syntyy piiri jossa tiedonsiirron kohteet on määritelty.

Pakettikytkentäinen:

Tiedon siirto jossa jaetaan paketeiksi  siirtoa varten.
tiedonsiirto on luonteeltaan yhteydetöntä, eikä verkosta varata päästä-päähän yhteyttä (reittiä) tai siirtokapasiteettia tiedon siirtoa varten.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pakettikytkent%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piirikytkent%C3%A4inen_data



Yhteydellinen:
lähettäjän on sovittava vastanottajan kanssa datansiirtämisestä ennen varsinaista siirtoa eli avattava yhteys. Datan lähettäjä kohdistaa aktiivisen yhteydenmuodostuspyyntönsä sitä odottavalle palvelimelle. Palvelimen on täytynyt tehdä etukäteen nk. passiivinen yhteydenmuodostus, jotta se voisi olla valmiina ottamaan vastaan uusien asiakkaiden yhteydenmuodostuspyyntöjä. Passiivinen yhteydenmuodostus tarkoittaa käytännössä sitä, että sovellus ilmoittaa käyttöjärjestelmälle ottavansa vastaan tiettyyn porttiin tulevat yhteydenmuodostuspyynnöt.


Yhteydetön:
ei tapahdu aktiivista yhteydenmuodostusta vaan dataa siirtävä sovellus alkaa lähettää dataa tietämättä varmasti sitä, että sitä on joku vastaanottamassa. Jotta lähetettävä data löytäisi lopullisen kohteensa, vastaanottavan prosessin on pitänyt kuitenkin tehdä passiivinen avaus, jolla hän on ilmoittanut käyttöjärjestelmälle ottavansa vastaan tietyyn portiin lähetetyt paketit. 

http://oppimateriaalit.internetix.fi/fi/avoimet/6tekniikkatalous/verkko/yhteydellisyys


En löytänyt kaikkiin aiheisiin ihan täsmä tietoa ja kantataajuus/baseband - laajakaista/broadband
en ymmärtänyt mutta yritin sentää suomentaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti